Przepis na słodkie ciasto bez pieczenia, które idealnie sprawdzi się do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Wszyscy fani popularnych batoników Mars będą w siódmym niebie!
CIASTO MARS PRZEPIS
Składniki
- krakersy — 24 szt.
- herbatniki maślane — 12 szt.
- śmietanka kremówka — 500 ml
- mascarpone — 250 g
- cukier puder — 2 łyżki
- masa krówkowa — 3-4 łyżki
- czekolada mleczna — 50 g
- batony Mars — 3 szt.
Przygotowanie
KROK 1
Formę o wymiarach 20×20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników maślanych.
KROK 2
Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder przełóż do misy miksera i ubij na puszystą masę. Gotową masę podziel na dwie części.
KROK 3
Batony mars pokrój w kostkę i dodaj do jednej części masy. Wymieszaj i wyłóż na herbatniki.
KROK 4
Na herbatnikach ułóż warstwę krakersów, a nich rozprowadź masę krówkową. Całość przykryj kolejną warstwą krakersów.
KROK 5
Na krakersy wyłóż pozostałą masę śmietankową, wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
KROK 6
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.