w

Ciasto czekoladowe z orzechami

Ciasto czekoladowe z orzechami to wypiek obok którego nie można przejść obojętnie. Pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje. Przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące orzechami i bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam!

CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna tortowa (320 g)
  • cukier (120 g)
  • kakao (20 g)
  • jajka (5 szt.)
  • olej roslinny (125 ml)
  • jogurt naturalny (125g)
  • jabłka (3 szt.)
  • czekolada mleczna (50 g)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • suszona żurawina (100 g)
  • orzechy włoskie (100 g)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie

1. Orzechy włoskie oraz czekoladę siekam na mniejsze kawałki.

2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę.

3. Cukier przesypuję do miski, dodaję jajka i całość miksuję na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy.

4. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt naturalny i wlewam olej. Całość miksuję do połączenia składników.

5. Mąkę mieszam z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przesypuję do masy jajecznej, dodaję również orzechy, żurawinę, czekoladę i jabłka. Ciasto mieszam za pomocą drewnianej łyżki.

6. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto.

7. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 35-40 minut.

8. Ciasto przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z orzechami

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *