w

Ciasto czekoladowe na kefirze

Ciasto czekoladowe na kefirze to szybki i pyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo aromatyczne i cudownie wilgotne. Bez problemu przygotuje je każdy!

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE PRZEPIS

Składniki

  • jajka — 2 szt.
  • mąka pszenna — 450 g
  • kefir — 400 g
  • cukier — 1 szklanka
  • kakao — 2 czubate łyżki
  • olej — 3/4 szklanki
  • powidła śliwkowe — 3 łyżki
  • soda oczyszczona — 2 łyżeczki

Przygotowanie

KROK 1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

KROK 2

W misce umieść kefir, jajka, olej oraz powidła. Wymieszaj dokładnie do połączenia.

KROK 3

Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem i sodą. Suche składniki dodaj do mokrych i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4

Formę o wymiarach 24×24 wyściel papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. 

KROK 5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

KROK 6

Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posyp cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *