Ciasto czekoladowe na kefirze to szybki i pyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo aromatyczne i cudownie wilgotne. Bez problemu przygotuje je każdy!
CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE PRZEPIS
Składniki
- jajka — 2 szt.
- mąka pszenna — 450 g
- kefir — 400 g
- cukier — 1 szklanka
- kakao — 2 czubate łyżki
- olej — 3/4 szklanki
- powidła śliwkowe — 3 łyżki
- soda oczyszczona — 2 łyżeczki
Przygotowanie
KROK 1
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 2
W misce umieść kefir, jajka, olej oraz powidła. Wymieszaj dokładnie do połączenia.
KROK 3
Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem i sodą. Suche składniki dodaj do mokrych i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 4
Formę o wymiarach 24×24 wyściel papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
KROK 5
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
KROK 6
Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posyp cukrem pudrem.