Ciasto Banoffee Pie to pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i rewelacyjny w smaku. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole.
CIASTO BANOFFEE PIE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- jajka – 3 szt.
- mąka pszenna – 3 łyżki
- cukier – 1 łyżka
- olej – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
Krem
- śmietanka kremówka – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- śmietan-fix – 2 opakowania
Dodatkowo
- masa krówkowa – 3 łyżki
- banan – 2 szt.
- czekolada gorzka – 50 g
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim. Na koniec wsyp mąkę i całość wymieszaj szpatułką do połączenia.
2. Masę przełóż do tortownicy (u mnie 18 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.
3. Przestygnięty biszkopt posmaruj masą krówkową, a na nią wyłóż pokrojonego w plastry banana.
4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Ciągle ubijając, dodawaj cukier puder, wymieszany ze śmietan-fixem.
5. Krem wyłóż na ciasto, wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.