w

Ciasteczka z kolorowymi cukierkami

Przepis na cudowne ciasteczka, które nie tylko ładnie wyglądają, ale i wspaniale smakują. Doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Przede wszystkim dzieciaki będą nimi zachwycone!

CIASTECZKA Z CUKIERKAMI PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 300 g
  • jajko – 1 szt.
  • miękkie masło – 150 g
  • cukier – 150 g
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • kolorowe cukierki – 1 opakowanie

Przygotowanie

1. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym.

2. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 10 minut.

4. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce. Każdą kulkę spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków.

5. Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *