Chleb z gara to prosty i szybki sposób na pyszne domowe pieczywo. Przepis na chleb jest bardzo prosty, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Gwarantuję, że raz upieczony zagości na waszych stołach już na zawsze.
CHLEB Z GARA PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 750 g
- świeże drożdże – 25 g
- letnia woda – 500 ml
- cukier – 1 łyżeczka
- olej – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i wlać letnią wodę (125 ml). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
2. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże, olej i resztę wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Chwilę jeszcze wyrobić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
4. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do zimnego piekarnika, a następnie rozgrzać do 190 stopni. Od momentu osiągnięcia temperatury, piec przez 30 minut pod przykryciem i 40 minut bez przykrycia.