w

Brownie – przepis na ciasto bardzo czekoladowe

Uwaga! To ciasto jest bardzo uzależniające, można je jeść i jeść!

Bardzo soczyste, wilgotne i mega czekoladowe ciasto brownie. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. 

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych. Jest niezwykle bogate w smaku, gęste i cudownie czekoladowe. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli uwielbiacie takie mocno czekoladowe desery, to ten przepis jest dla Was!

CIASTO BROWNIE PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna tortowa – 150 g
  • jajka – 6 sztuk
  • masło – 150 g
  • mleko – 1 szklanka
  • kakao – 2 łyżki
  • czekolada gorzka – 200 g
  • czekolada mleczka – 50 g
  • cukier – 200 g
  • rum – 2 łyżki

Polewa

  • śmietanka kremówka – 100 ml
  • 150 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

1. Do rondelka przełóż masło, połamaną czekoladę oraz wlej mleko i rum. Całość podgrzej do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na bok.

2. Do misy miksera wbij całe jajka, dodaj cukier i całość ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilkanaście minut do uzyskania puszystej masy.

3. Do masy jajecznej przesiej mąkę oraz kakao i całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Kolejno dodaj lekko ciepłą masę czekoladową i całość ponownie wymieszaj do połączenia składników.

4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez ok. 60 minut. 

5. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

6. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj. Tak przygotowaną polewą polej ciasto.

brownie przepis

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *