Puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe

Puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku ciasto marchewkowe z dodatkiem kremowej polewy. Wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Składniki

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Polewa

  • 1 opakowanie serka Philadelphia lub mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową.

  1. Marchewki ścieramy na tarce. Skórkę z pomarańczy również ścieramy i dodajemy do marchewki.

  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone masło cały czas mieszając.

  3. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

  4. Do masy jajecznej przekładamy startą marchewkę i mieszamy. Następnie dodajemy mąki. Całość ponownie mieszamy do połączenia.

  5. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm i pieczemy 50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.

  6. Polewa: Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce serka. Kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.

Udostępnij!