Ciasto Raffaello z truskawkami bez pieczenia

Ciasto Raffaello z truskawkami to słodka propozycja na ciasto bez pieczenia. Szybkie, proste i absolutnie pyszne! Idealna na każdą okazję.

Składniki

  • ok. 150 g herbatników maślanych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 80 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opak. śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 250 g truskawek
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. W 200 ml mleka rozpuszczam budynie, dodaję cukier zwykły i waniliowy oraz wiórki kokosowe (30 g). Pozostałe 600 ml mleka zagotowuję, dodaję połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczone budynie i całość intensywnie mieszam do zgęstnienia. Odstawiam na bok do całkowitego ostygnięcia.

2. Masło ucieram ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodaję stopniowo budyń, cały czas miksując do powstania gładkiej masy.

3. Truskawki umyję, pozbawiam szypułek, osuszam i kroję na połówki.

4. Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładam folią spożywczą i układam pierwszą warstwę herbatników. Wylewam na spód część masy budyniowej. Następnie znów herbatniki, masa, herbatniki, masa, truskawki i herbatniki.

5. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, następnie pod koniec ubijania dodaję śmietan-fix i cukier puder. Ubitą śmietanę wykładam na ciasto, wierzch posypuję pozostałymi wiórkami kokosowymi.

6. Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Udostępnij!