Ciasto milionera

Ciasto milionera świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy po prostu coś słodkiego, co umili nam dzień.

Składniki na formę 20×20 cm

Spód

  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki masła

Dodatkowo

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)

Przygotowanie

1. Składniki na spód połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulkę z ciasta, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki.

2. Wstawić do piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu pozostawić spód do wystygnięcia.

3. Następnie na cieście rozsmarować grubą warstwę masy kajmakowej.

4. Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą wyłożyć na masę kajmakową.

5. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na całą noc.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *