Ciasto milionera świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy po prostu coś słodkiego, co umili nam dzień.
Składniki na formę 20×20 cm
Spód
- 175 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 200 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki masła
Dodatkowo
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
Przygotowanie
1. Składniki na spód połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulkę z ciasta, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki.
2. Wstawić do piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu pozostawić spód do wystygnięcia.
3. Następnie na cieście rozsmarować grubą warstwę masy kajmakowej.
4. Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą wyłożyć na masę kajmakową.
5. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na całą noc.