w

Racuchy na maślance

Puszyste i przepyszne racuchy na maślance, które zachwycą każdego. Składniki są powszechnie dostępne i niedrogie. Koniecznie wypróbuj!

RACUCHY NA MAŚLANCE PRZEPIS

Składniki (12 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Jajko oraz maślanka powinny być w temp. pokojowej.

1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Całość ubijamy mikserem przez kilka minut.

2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy razem z maślanką. Miksujemy do połączenia składników.

3. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto, formując placuszki.

5. Racuchy smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *