Puszyste i przepyszne racuchy na maślance, które zachwycą każdego. Składniki są powszechnie dostępne i niedrogie. Koniecznie wypróbuj!
RACUCHY NA MAŚLANCE PRZEPIS
Składniki (12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka maślanki
- 1 duże jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Jajko oraz maślanka powinny być w temp. pokojowej.
1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Całość ubijamy mikserem przez kilka minut.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy razem z maślanką. Miksujemy do połączenia składników.
3. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto, formując placuszki.
5. Racuchy smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem