w

Ciasto Banoffee Pie

Ciasto Banoffee Pie to pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i rewelacyjny w smaku. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole.

CIASTO BANOFFEE PIE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • jajka – 3 szt.
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • cukier – 1 łyżka
  • olej – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

Krem

  • śmietanka kremówka – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • śmietan-fix – 2 opakowania

Dodatkowo

  • masa krówkowa – 3 łyżki
  • banan – 2 szt.
  • czekolada gorzka – 50 g

Przygotowanie

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim. Na koniec wsyp mąkę i całość wymieszaj szpatułką do połączenia.

2. Masę przełóż do tortownicy (u mnie 18 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.

3. Przestygnięty biszkopt posmaruj masą krówkową, a na nią wyłóż pokrojonego w plastry banana.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Ciągle ubijając, dodawaj cukier puder, wymieszany ze śmietan-fixem.

5. Krem wyłóż na ciasto, wierzch posyp startą na tarce czekoladą.

6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *