Domowe ciasteczka maślane ze słodką marmoladą. Przepis jest bardzo łatwy, a ich smakiem można rozkoszować się już po półgodzinie!
CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- masło – 100 g
- mąka pszenna tortowa – 150 g
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- cukier puder – 50 g
- cukier wanilinowy – 1/2 opakowania
- żółtko – 1 szt.
- sól – szczypta
- marmolada – kilka łyżek
Przygotowanie
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtko i ponownie zmiksuj.
- Kolejno dodaj mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
- Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszcz i na środku zrób wgłębienie, które następnie wypełnij marmoladą.
- Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 12-15 minut do zarumienienia.