Spaghetti carbonara, czyli smaczne i szybkie w przygotowaniu danie z makaronem, boczkiem, jajkiem i parmezanem. Idealna potrawa dla osób lubiących włoską kuchnię.
SPAGHETTI CARBONARA PRZEPIS
Składniki
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 80 g parmezanu + odrobina do posypania
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Na patelnię wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż się zrumieni.
Krok 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 3
Do miseczki przełożyć żółtka, całe jajko i starty parmezan. Doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Krok 4
Na patelnię z boczkiem przełożyć ugotowany makaron i całość chwile smażyć.
Krok 5
Następnie patelnię ściągnąć z ognia, dodać masę jajeczną i intensywnie mieszać do połączenia.
Krok 6
Makaron wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.