Śmietanowiec z wiśniami to przepyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
ŚMIETANOWIEC Z WIŚNIAMI PRZEPIS
Składniki
- śmietanka kremówka — 2×500 ml
- gorąca woda — 500 ml
- galaretki krystaliczne — 2 opak.
- cukier — 2 łyżki
- cukier puder — 2 łyżki
- kompot z wiśniami — 1 słoik
- galaretki wiśniowe — 2 opak.
- herbatniki kakaowe — 16 szt.
- śmietan-fix — 1 opak.
- wiorki kokosowe — 50 g
Przygotowanie
Krok 1
Galaretki krystaliczne rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 2
500 ml śmietanki ubij na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Pod koniec wlej przestygniętą galaretkę krystaliczną.
Krok 3
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki kakaowe.
Krok 4
Masę śmietankową wyłóż na herbatniki i całość wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 5
Wiśnie oddziel od kompotu, dolej wody tak, by łącznie otrzymać 800 ml płynu. Kompot przelej do rondelka, dodaj cukier i podgrzej. Następnie dodaj galaretki wiśniowe i rozpuść je w kompocie. Całość odstaw do przestygnięcia.
Krok 6
Następnie do przestygniętego kompotu dodaj wiśnie i całość wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 7
Tężejącą galaretkę z wiśniami wyłóż na ciasto. Całość ponownie wstaw do lodówki.
Krok 8
Pozostałą śmietankę (500 ml) ubij na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. Wyłóż na ciasto.
Krok 9
Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 10
Ciasto ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.