Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto z sezonowymi owocami. Szybkie, puszyste i bardzo smaczne. Idealne na osłodę dnia do popołudniowej kawy czy herbaty.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- truskawki — ok. 400 g
- jajka — 4 szt.
- mąka pszenna — 450 g
- mleko — 1 szkl.
- olej — 1 szkl.
- cukier — 200 g
- cukier waniliowy — 1 opak.
- proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo wlewaj olej oraz mleko.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesyp do masy jajecznej. Całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Krok 3
Umyte i osuszone truskawki pokrój na połówki.
Krok 4
Blaszkę o wymiarach 24×36 cm wyściel papierem do pieczenia. Przelej masę i poukładaj na wierzchu truskawki.
Krok 5
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Krok 6
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.