Proste i smaczne mini pączki z dodatkiem jabłka to idealna przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Robi się je ekspresowo, a smakują obłędnie!
Składniki
- jogurt grecki — 200 g
- mąka — 1 szklanka
- jabłka — 2 szt.
- jajka — 2 szt.
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
- cukier — 2 łyżki
- ocet — 1 łyżka
Przygotowanie
KROK 1
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
KROK 2
Do miski wbij jajka, dodaj jogurt, jabłka, cukier i spirytus. Wymieszaj.
KROK 3
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 4
W garnku rozgrzej olej.
KROK 5
Łyżkę namocz w oleju, następnie nabieraj porcję ciasta i wykładaj bezpośrednio na olej. Smaż na rumiano z każdej strony.
KROK 6
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.