Te przepyszne ziemniaczki gniecione z piekarnika to doskonała przekąska na każdą okazję. Są kremowe w środku, chrupiące na zewnątrz i tak dobre, że wprost uzależniające!
ZIEMNIAKI GNIECIONE Z PIEKARNIKA
Składniki
- ziemniaki — 1 kg
- oliwa — 2-3 łyżki
- przyprawa do ziemniaków — 2 łyżeczki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
KROK 1
Ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Włóż do garnka, zalej zimną wodą i dodaj płaską łyżkę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
KROK 2
Ugotowane ziemniaki przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i za pomocą szklanki spłaszcz je na placki. Następnie rozgniecione ziemniaki polej oliwą i posyp przyprawą do ziemniaków, solą oraz pieprzem.
KROK 3
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i zapiekaj 40 minut.
Wskazówki
- Można użyć innych przypraw, które akurat lubimy lub mamy pod ręką.
- Takie ziemniaczki podajemy np. z sosem czosnkowym, lub jako dodatek do mięsa.