w

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym to prosta i smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na podwieczorek. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy.

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • jabłka — 4 szt.
  • mąka — 150 g
  • mleko — 100 ml
  • woda gazowa — 50 ml
  • jajko — 1 szt.
  • cukier wanilinowy — 2 łyżki
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
  • olej — do smażenia
  • cukier puder — do posypania

Przygotowanie

KROK 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Następnie dodaj mleko, wodę, cukier wanilinowy i wbij jajko. Wymieszaj.

KROK 2

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.

KROK 3

Na patelni rozgrzej olej. Kawałki jabłek obtocz w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średniej mocy palnika na rumiano z obu stron.

KROK 4

Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.

KROK 5

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *