Puszyste i mięciutkie oponki serowe, które doskonale sprawdzą się na tłusty czwartek i nie tylko. Prosty przepis bez dodatku drożdży!
OPONKI SEROWE PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna — 0,5 kg
- ser biały półtłusty — 0,5 kg
- cukier — 120 g
- cukier wanilinowy — 2 łyżki
- żółtka — 4 szt.
- śmietana 12% — 200 g
- soda oczyszczona — 1 łyżeczka
- spirytus — 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1
Ser zmiel przez maszynkę. Następnie dodaj pozostałe składniki: przesianą mąkę, cukry, śmietanę, żółtka, sodę i spirytus.
KROK 2
Wyrób ciasto, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj szklanką kółka. W środku wykrój mniejsze kółka za pomocą kieliszka.
KROK 3
Oponki smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron a rumiano.
KROK 4
Usmażone oponki osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.