w

Oponki serowe

Puszyste i mięciutkie oponki serowe, które doskonale sprawdzą się na tłusty czwartek i nie tylko. Prosty przepis bez dodatku drożdży!

OPONKI SEROWE PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna — 0,5 kg
  • ser biały półtłusty — 0,5 kg
  • cukier — 120 g
  • cukier wanilinowy — 2 łyżki
  • żółtka — 4 szt.
  • śmietana 12% — 200 g
  • soda oczyszczona — 1 łyżeczka
  • spirytus — 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

KROK 1

Ser zmiel przez maszynkę. Następnie dodaj pozostałe składniki: przesianą mąkę, cukry, śmietanę, żółtka, sodę i spirytus.

KROK 2

Wyrób ciasto, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj szklanką kółka. W środku wykrój mniejsze kółka za pomocą kieliszka.

KROK 3

Oponki smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron a rumiano.

KROK 4

Usmażone oponki osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *