Przepis na chrupiące i kruche faworki. Poznaj sprawdzoną recepturę na pyszne faworki z kwaśną śmietaną i żółtkami.
FAWORKI PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna — 2 szklanki
- żółtka — 4 szt.
- kwaśna śmietana 18% — 5 łyżek
- cukier puder — 1 łyżka
- spirytus — 1 łyżka
- sól — szczypta
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, sól oraz spirytus. Zagnieć ciasto.
2. Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek, a drugą owiń w folię spożywczą, by nie wyschła.
3. Rozwałkowane ciasto podziel na prostokąty o wymiarach ok. 3×10 cm.
4. W środku każdego prostokąta zrób nacięcie, przez które następnie przełóż koniec ciasta.
5. W szerokim garnku rozgrzej olej do 180 stopni. Smaż partiami z obu stron na złoty kolor.
6. Usmażone faworki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć ich z nadmiaru tłuszczu.
7. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.