w

Roladki szpinakowe z łososiem

Pyszna i szybka do zrobienia przekąska z ciasta szpinakowego z wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Idealnie sprawdzi się na domowe imprezy!

ROLADKI SZPINAKOWE Z ŁOSOSIEM PRZEPIS

Składniki

  • szpinak mrożony — 250 g
  • jajka — 2 szt.
  • mąka pszenna — 2 łyżki
  • śmietana 18% — 1 łyżka
  • oliwa z oliwek — 1 łyżka
  • serek śmietankowy — 150 g
  • wędzony łosoś — 150 g
  • sól, pieprz — do smaku

Przygotowanie

1. Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek.

2. Następnie dodaj mrożony szpinak. Całość duś do momentu, aż ze szpinaku odparuje woda.

3. Kolejno dodaj łyżkę śmietany i całość dopraw solą oraz pieprzem. Duś przez kilka minut, aż cała masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.

4. Białka oddziel od żółtek. Do masy szpinakowej dodaj żółtka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodaj do masy szpinakowej i całość delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia składników.

6. Formę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia i wyłóż masę szpinakową.

7. Piecz w temperaturze 175 st. przez 20 minut. Gotowe ciasto szpinakowe odstaw do przestygnięcia.

8. Przestygnięte ciasto szpinakowe wysmaruj serkiem. Następnie na serek wyłóż kawałki wędzonego łososia. Całość zwiń ciasno w roladę, owiń folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

9. Po upływie czasu pokrój na roladki o szerokości około 2 cm.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *