Niedroga i smaczna przekąska, którą można podać na wiele okazji. Rożki z pieczarkami są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie prezentują się na talerzu i co najważniejsze rewelacyjnie smakują.
ROŻKI Z PIECZARKAMI PRZEPIS
Składniki
- ciasto francuskie – 1 opakowanie
- pieczarki – 250 g
- ser mozzarella – 150 g
- cebula – 1 szt.
- ketchup – kilka łyżek
- jajko – 1 szt.
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na odrobinie tłuszczu.
2. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki i duś do momentu, aż odparuje z nich woda. Pod koniec całość dopraw solą oraz pieprzem.
3. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
4. Ciasto francuskie podziel na kwadraciki o boku ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż odrobinę ketchupu, startego sera i łyżkę pieczarek z cebulą. Sklej brzegi dociskając widelcem tworząc trójkąty. Wierzch ponacinaj delikatnie nożem.
5. Tak przygotowane rożki przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.