Przepis na cudowne ciasteczka, które nie tylko ładnie wyglądają, ale i wspaniale smakują. Doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Przede wszystkim dzieciaki będą nimi zachwycone!
CIASTECZKA Z CUKIERKAMI PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 300 g
- jajko – 1 szt.
- miękkie masło – 150 g
- cukier – 150 g
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- kolorowe cukierki – 1 opakowanie
Przygotowanie
1. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym.
2. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 10 minut.
4. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce. Każdą kulkę spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków.
5. Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.