Ciekawy przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z zupki chińskiej. Sałatka świetnie smakuje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na kolację lub na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Można ją także przygotować na spotkanie ze znajomymi. Szybko znika ze stołu!
SAŁATKA Z ZUPKI CHIŃSKIEJ PRZEPIS
Składniki
- zupka chińska – 1 opakowanie
- szynka – 200 g
- żółty ser – 150 g
- jajka – 4 szt.
- papryka konserwowa – 4 kawałki
- kukurydza konserwowa – 1/2 puszki
- por – ok. 10 cm
- ogórki konserwowe – 3-4 szt.
- majonez – 2 łyżki
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. We wrzątku rozpuszczamy przyprawy z zupki oprócz oleju. Zalewamy nim pokruszony makaron i pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Szynkę, ser, paprykę i ogórki również kroimy w kosteczkę.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w półkrążki.
5. Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
6. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i mieszamy.
Smacznego!