w

Smażone krążki jabłkowe

Pyszne krążki jabłkowe zamknięte w aromatycznym, chrupiącym cieście. Doskonała przekąska na długie jesienne wieczory. Przekonaj się sam jakie są dobre i wypróbuj przepis na szybki deser z jabłek, czyli smażone krążki w cieście.

Składniki

  • jabłka – 3-4 sztuki
  • mąka pszenna – 150 g
  • mleko – 150 ml
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier wanilinowy – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie wlej mleko, wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Jabłka obierz i pokrój w plastry. Następnie z każdego kawałka wytnij środek używając np. zakrętki od napoju.

3. Każdy plaster jabłka obtocz w cieście i przełóż na rozgrzaną z tłuszczem patelnię.

4. Smaż z obu stron na złoty kolor.

5. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *