Ciasto z wafelkami Princessa to pyszny deser, który nie wymaga wiele pracy, a efekt na pewno zaskoczy Was i Waszych gości. Przepis jest bardzo łatwy, a składniki niedrogie i łatwo dostępne w każdym sklepie. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie takie proste ciasta bez pieczenia, ciasto z wafelkami Princessa z pewnością przypadnie wam do gustu.
CIASTO Z WAFELKAMI PRINCESSA PRZEPIS
Składniki
- Princessa kokosowa – 2 wafelki
- biała czekolada – 100 g
- śmietanka kremówka – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 2 łyżki
- dżem malinowy – 3-4 łyżki
- herbatniki – 36 szt.
Przygotowanie
1. Śmietankę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję partiami mascarpone. Na koniec dodaję startą na tarce białą czekoladę i całość mieszam drewnianą łyżką do połączenia.
2. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam warstwę herbatników.
3. Na herbatnikach rozprowadzam połowę masy i układam następną warstwę herbatników. Na nich rozprowadzam dżem malinowy. Na dżemie układam kolejną warstwę herbatników, a na nich pozostała część masy.
4. Wierzch posypuję pokruszonymi Princessami kokosowymi.
5. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.