Sałatka ryżowa z szynką to idealna propozycja na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Ryż ma to do siebie, że doskonale komponuje się zarówno z dodatkami mięsnymi, jak i warzywnymi czy owocami. Jest też sycący i prawie każdy ma go w swojej kuchni. Jeśli szukacie pomysłu na proste i smaczne danie, które przygotujecie z łatwo dostępnych składników, sałatka ryżowa z szynką będzie idealnym wyborem.
SAŁATKA RYŻOWA Z SZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- 100 g ryżu
- 250 g szynki konserwowej
- 4 krążki ananasa z puszki
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ryż gotuję zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam do przestygnięcia.
2. Kukurydzę odsączam z zalewy, szynkę, paprykę i ananasa kroję w kosteczkę.
3. Jogurt naturalny mieszam z majonezem, solą oraz pieprzem.
4. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję przygotowany sos i mieszam.