Przekąski z tortilli to doskonały sposób na szybki lunch lub przystawkę na imprezę, którą możesz zrobić w ostatniej chwili. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i można wypełnić je ulubionymi dodatkami. Dziś mam dla Was przepis na moje ulubione roladki z tortilli z tuńczykiem. Bardzo fajnie smakują i szybko znikają z talerza.
ROLADKI Z TORTILLI Z TUŃCZYKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 tortilla
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula czerwona
- 2 jajka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette (150 g)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka gotuję na twardo, obieram i oddzielam białka od żółtek.
2. Tuńczyka odsączam z zalewy.
3. Cebulę oraz ogórki konserwowe kroję w drobną kosteczkę.
4. Do miski przekładam 2/3 serka śmietankowego, dodaję starte na tatce żółtka, ogórki i cebulę. Całość przyprawiam solą oraz pieprzem i mieszam do połączenia składników.
5. Na tortillę wykładam przygotowaną pastę i zwijam ciasno w roladę. Całość zawijam w folię aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
6. W międzyczasie białka jajek ścieram na tarce.
7. Tortillę wyjmuję z lodówki, rozwijam z folii i smaruje z wierzchu pozostałym serkiem. Następnie obtaczam w białkach jajek.
8. Obtoczoną tortillę kroję na 2-3 cm roladki.