Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na domową pizzę na cienkim cieście. Ciasto idealnie pasuje na dużą blachę z piekarnika o wymiarach ok. 30x 40cm. Składniki na pizzę to kwestia indywidualna, ale zaprezentuję Wam moją wersję ze składnikami, które akurat miałam w lodówce. Wyszła przepyszna i bardzo smakowała domownikom.
PIZZA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży instant
- 200 ml lekko ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos
- 100 ml pomidorów z puszki
- kilka liści świeżej bazylli
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Dodatki
- 150 g szynki w plastrach
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 150 g tartej mozzarelli
Przygotowanie
1. Do miski przekładam mąkę, suche drożdże, sól, cukier i wlewam wodę oraz oliwę. Zagniatam jednolite i elastyczne ciasto.
2. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Po upływie czasu ciasto rozwałkowuję cienko na posypanym mąką papierze do pieczenia.
4. Następnie z papierem przekładam je na blachę.
5. Pomidory z puszki blenduję z liśćmi bazylii, szczypta soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Sos rozprowadzam na cieście.
6. Na sosie układam dodatki. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piekę przez 15 minut.