w

Pizza na dużą blachę

Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na domową pizzę na cienkim cieście. Ciasto idealnie pasuje na dużą blachę z piekarnika o wymiarach ok. 30x 40cm. Składniki na pizzę to kwestia indywidualna, ale zaprezentuję Wam moją wersję ze składnikami, które akurat miałam w lodówce. Wyszła przepyszna i bardzo smakowała domownikom.

PIZZA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 200 ml lekko ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos

  • 100 ml pomidorów z puszki
  • kilka liści świeżej bazylli
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Dodatki

  • 150 g szynki w plastrach
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g tartej mozzarelli

Przygotowanie

1. Do miski przekładam mąkę, suche drożdże, sól, cukier i wlewam wodę oraz oliwę. Zagniatam jednolite i elastyczne ciasto.

2. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

3. Po upływie czasu ciasto rozwałkowuję cienko na posypanym mąką papierze do pieczenia.

4. Następnie z papierem przekładam je na blachę.

5. Pomidory z puszki blenduję z liśćmi bazylii, szczypta soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Sos rozprowadzam na cieście.

6. Na sosie układam dodatki. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piekę przez 15 minut.

Pizza na dużą blachę

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *