Dziś mam dla Was przepis na paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z bakaliami. Pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która doskonale sprawdzi się na różne okazje i gwarantuję, że szybko zniknie ze stołu. Tak więc zapraszam na przepis na ekspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy z makiem.
PALUCHY MAKOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 300 g gotowej masy makowej z bakaliami
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie przecinam na pół wzdłuż krótszego boku.
2. Na jednym kawałku ciasta rozprowadzam masę makową i całość przykryć drugim kawałkiem.
3. Następnie ciasto tnę na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek chwytam po obu końcach i zwijam w spiralę.
4. Tak przygotowane paluchy układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym żółtkiem.
5. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut.