Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które składa się z herbatników i masy budyniowej. To przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby, które nie lubią piec lub dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Napoleonka bez pieczenia doskonale sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu!

NAPOLEONA BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 18 herbatników lub krakersów

Przygotowanie

1. W rondelku zagotuj 350 ml mleka. Dodaj cukier i wymieszaj.

2. Budynie rozpuść w 150 ml mleka i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie do połączenia i do uzyskania gęstej masy. Budyń ściągnij z ognia, wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.

3. Masło utrzyj na puch. Następnie stopniowo dodawaj przestygnięty budyń.

4. Na dnie naczynia (u mnie 20×15 cm) ułóż herbatniki, a na nich rozprowadź budyń.

5. Masę przykryj kolejną warstwą herbatników.

6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Napoleonka bez pieczenia
Udostępnij!