w

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Kruchy spód, duża ilość jabłek i kruszonka na wierzchu, czyli pyszna szarlotka, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To ciasto z jabłkami to wypiek idealny na każdą okazję.

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki

  • zimne masło – 270 g
  • żółtka – 7 szt.
  • mąka pszenna – 430 g
  • cukier puder – 80 g
  • cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

Nadzienie

  • jabłka – 2,5 kg
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • budyń śmietankowy bez cukru – 1 opakowanie
  • bułka tarta – 2 łyżki

Przygotowanie

1. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj żółtka cukier puder, cukier wanilinowy, i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrób ciasto dłońmi lub za pomocą robota.

2. 1/3 ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylep formę o wymiarach 24×36 cm wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut.

3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, dodaj cynamon, odrobinę wody i duś przez kilkanaście minut, aż zmiękną. Pod koniec wsyp proszek budyniowy i wymieszaj.

4. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą i wyłóż podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki.

5. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 45 minut, do zarumienienia.

6. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *