Śliwkowiec sypany to proste i smaczne ciasto ze śliwkami, które przygotujecie bez użycia miksera. Wystarczy suche składniki wymieszać i podzielić na warstwy naprzemiennie z owocami. Minimum pracy i maksimum smaku!
Składniki
- ok. 10 śliwek
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
- Do miski wsyp suche składniki: kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i podziel na 3 równe części.
- Tortownicę (średnica 20 cm) wyściel papierem do pieczenia. Boki oraz spód wysmaruj masłem.
- Na spód tortownicy wysyp 1/3 część suchych składników i rozłóż warstwę śliwek. Całość posyp cynamonem. Następnie przesyp drugą część suchych składników, rozłóż kolejną warstwę śliwek i posyp cynamonem. Wysyp ostatnią warstwę suchych składników, a na wierzch zetrzyj masło na tarce.
- Ciasto piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.