Sałatka meksykańska z mięsem mielonym to doskonała sałatka na obiad, kolację lub na domowe imprezy. Jest przepyszna, sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu.
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA PRZEPIS
Składniki
- mięso mielone – 400 g
- cebula czerwona – 1 szt.
- czerwona papryka – 1 szt.
- kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
- czerwona fasola – 1 puszka
- makaron – 150 g
- ser żółty – 200 g
- pomidorki koktajlowe – 20 szt.
- jogurt naturalny – 200 g
- majonez – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- ketchup – 2 łyżki
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
Przygotowanie
1. Mięso mielone przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu do zarumienienia. Na koniec dodajemy ketchup, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
3. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy.
4. Paprykę, cebulę i ser żółty kroimy w kosteczkę.
5. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
6. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem tworząc sos.
7. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.
Smacznego!