Puszyste i pachnące racuchy z jabłkami bez użycia drożdży. Są bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne!
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 duże jabłko lub 2 małe
Przygotowanie
- Żółtka oddzielam od białek.
- Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Pod koniec dodaję starte na dużych oczkach jabłko.
- Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam.
- Na rozgrzany olej nakładam ciasto formując małe placuszki. Smażę z obu stron na rumiano.
- Usmażone racuszki wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.