Jeśli szukasz pomysłu na coś nowego do smarowania pieczywa, pasta z cukinii z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.
Składniki
- 1 cukinia
- 1 por (biała część)
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw.
2. Pora pokrój w półkrążki.
3. Na patelni roztop odrobinę masła. Dodaj pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmaż. Następnie dodaj cukinię i całość razem, duś przez kilka minut.
4. Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę pieprzu oraz chilli. Wymieszaj i chwilę jeszcze smaż.
5. Patelnię z zawartością zdejmij z ognia, dodaj parmezan i wymieszaj.
6. Gotową pastę podawaj na ulubionym pieczywie.