Przepis na pyszne domowe ciasteczka przełożone marmoladą. Ciasteczka są delikatne, maślane, kruche, słodkie – no idealne! Można upiec je na święta lub zwyczajnie do zjedzenia na osłodę dnia.
KRUCHE CIASTKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 250 g
- masło – 125 g
- cukier puder – pół szklanki
- cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
- jajko – 1 szt.
- wiórki kokosowe – pół szklanki
- ulubiona marmolada
- proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie
1. Masło w temp. pokojowej ucieram z cukrem pudrem na puch. Następnie wbijam jajko (również temp. pokojowa) i miksuję jeszcze chwilę.
2. Wiórki kokosowe mielę na proszek w młynku do kawy.
3. Mąkę mieszam z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
4. Całość przesypuję do miski z masłem i jajkiem i miksuję do połączenia składników. Wstawiam do lodówki na godzinę.
5. Po upływie czasu ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok. 3 mm.
6. Wycinam kółeczka i układam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
7. Ciastka piekę przez 15 minut w 160 stopniach.
8. Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka smaruję marmoladą i przykrywam drugim ciastkiem.
9. Gotowe ciasteczka posypuję cukrem pudrem.