w

Kruche ciastka z marmoladą

Przepis na pyszne domowe ciasteczka przełożone marmoladą. Ciasteczka są delikatne, maślane, kruche, słodkie – no idealne! Można upiec je na święta lub zwyczajnie do zjedzenia na osłodę dnia.

KRUCHE CIASTKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 250 g
  • masło – 125 g
  • cukier puder – pół szklanki
  • cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
  • jajko – 1 szt.
  • wiórki kokosowe – pół szklanki
  • ulubiona marmolada
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie

1. Masło w temp. pokojowej ucieram z cukrem pudrem na puch. Następnie wbijam jajko (również temp. pokojowa) i miksuję jeszcze chwilę.

2. Wiórki kokosowe mielę na proszek w młynku do kawy.

3. Mąkę mieszam z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

4. Całość przesypuję do miski z masłem i jajkiem i miksuję do połączenia składników. Wstawiam do lodówki na godzinę.

5. Po upływie czasu ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok. 3 mm.

6. Wycinam kółeczka i układam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

7. Ciastka piekę przez 15 minut w 160 stopniach.

8. Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka smaruję marmoladą i przykrywam drugim ciastkiem.

9. Gotowe ciasteczka posypuję cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *