Jabłka w cieście naleśnikowym to prosta i smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na podwieczorek. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy.
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM PRZEPIS
Składniki
- jabłka — 4 szt.
- mąka — 150 g
- mleko — 100 ml
- woda gazowa — 50 ml
- jajko — 1 szt.
- cukier wanilinowy — 2 łyżki
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
- olej — do smażenia
- cukier puder — do posypania
Przygotowanie
KROK 1
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Następnie dodaj mleko, wodę, cukier wanilinowy i wbij jajko. Wymieszaj.
KROK 2
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.
KROK 3
Na patelni rozgrzej olej. Kawałki jabłek obtocz w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średniej mocy palnika na rumiano z obu stron.
KROK 4
Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
KROK 5
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.