Zobacz jak zrobić idealnie chrupiące frytki z batatów! Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków to pyszne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS
Składniki
- 2 duże bataty
- 4 łyżki oliwy extra
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- suszony tymianek
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni C.
2. Bataty obieram i kroję na cienkie słupki. Obtaczam je w oliwie, następnie doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym i tymiankiem.
3. Bataty układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
4. Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
5. Podaję z ulubionym sosem.