Salceson to proste i niesamowicie smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami. Doskonale sprawdzi się na spotkania rodzinne do filiżanki kawy lub herbaty.
CIASTO SALCESON PRZEPIS
Składniki
- jabłka — 4 szt.
- mąka — 220 g
- cukier — 160 g
- kakao — 2 czubate łyżki
- olej — 0,5 szklanki
- jajka — 4 szt.
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
- cukier puder — do posypania
Przygotowanie
KROK 1
Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę.
KROK 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesyp do masy jajecznej i dodaj olej. Zmiksuj do połączenia.
KROK 3
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
KROK 4
Ciasto przełóż na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
KROK 5
Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
KROK 6
Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.