Chlebki naan to proste w przygotowaniu i smaczne pieczywo, które smażymy na patelni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań jednogarnkowych, dipów czy past.
Składniki / 1 0 szt.
- 450 g mąki pszennej
- 100 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Suszone drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy na kilka minut.
2. Pozostałe składniki przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto.
3. Ciasto szczelnie przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kawałków, każdy z nich cienko rozwałkowujemy.
5. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty z każdej strony.