Chlebki naan

Chlebki naan to proste w przygotowaniu i smaczne pieczywo, które smażymy na patelni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań jednogarnkowych, dipów czy past.

Składniki / 1 0 szt.

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Suszone drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy na kilka minut.

2. Pozostałe składniki przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto.

3. Ciasto szczelnie przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kawałków, każdy z nich cienko rozwałkowujemy.

5. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *