Babka wielkanocna cytrynowa

Przepis na pyszną i aromatyczną babkę cytrynową, która zawsze wychodzi idealna. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu – idealna na święta wielkanocne.

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka

Przygotowanie

1. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.

2. Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj na małych obrotach.

4. Powstałą masę przelej do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. 

5. Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół) i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

6. Babkę po upieczeniu wyciągnij z formy i pozostaw do ostygnięcia.

7. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *