Przepis na pyszną i aromatyczną babkę cytrynową, która zawsze wychodzi idealna. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu – idealna na święta wielkanocne.
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny + otarta skórka
Przygotowanie
1. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
2. Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj na małych obrotach.
4. Powstałą masę przelej do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
5. Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół) i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).
6. Babkę po upieczeniu wyciągnij z formy i pozostaw do ostygnięcia.
7. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.