Babka czekoladowa

Pyszna babka czekoladowa z dodatkiem mascarpone i polewą czekoladową. Wilgotna, treściwa i mocno czekoladowa babka, która idealnie sprawdzi się na wielkanocny stół.

Składniki

  • 260 g mąki pszennej
  • 250 g serka mascarpone
  • 140 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao

Polewa

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

1. W misce połącz mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj mascarpone. Miksuj krótko, tylko do połączenia.

3. Następnie do masy dodaj jajka, jedno po drugim.

4. Na koniec do masy przesiej przez sito suche składniki i całość wymieszaj szpatułką do połączenia.

5. Ciasto przełóż do formy na babkę wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką.

6. Babkę piecz ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.

7. Babkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po tym czasie jeszcze gorącą wyjmij na kratkę do studzenia i zostaw do ostudzenia.

8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Polewą polać babkę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *