Bardzo proste i smaczna ciasto z jabłkami ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Idealnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki
- jabłka – 4 szt.
- jajka – 4 szt.
- olej – 250 ml
- kefir – 400 g
- mąka pszenna – 480 g
- cukier – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Przygotowanie
- Kefir i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce umieszczam jajka, olej, kefir i cukier. Mieszam do połączenia.
- Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam.
- Do formy o wymiarach 24×24 cm przekładam ciasto.
- Jabłka obieram i kroję na mniejsze kawałki. Układam na cieście.
- Ciasto piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.