Ciasto bez pieczenia na krakersach

Ciasto bez pieczenia na krakersach – szybki deser, który zawsze się udaje! To słodko-słona przyjemność, która łączy w sobie delikatny krem i chrupiące warstwy krakersów.

Składniki

  • krakersy – ok. 50 sztuk
  • śmietanka kremówka 30% – 500 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • masa krówkowa 400 g – 1 puszka 
  • wafelki orzechowe np. Prince Polo – 3 szt.
  • śmietan-fix – 1 opakowanie
  • cukier puder – 2 łyżki
  • orzeszki ziemne – ok. 50 g

Przygotowanie

  1. W misce umieść śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Zmiksuj na puszysty krem.

  2. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż krakersami. Na nich rozprowadź połowę masy śmietankowej i ułóż kolejną warstwę krakersów.

  3. Wafelki orzechowe posiekaj na drobne kawałki i wymieszaj z 300 g masy krówkowej. Masę wyłóż na krakersy i całość przykryj kolejną warstwą krakersów.

  4. Wyłóż pozostałą masę śmietankową i ponownie ułóż krakersy.

  5. Na krakersach rozprowadź pozostałą masę krówkową, a wierzch posyp posiekanymi orzeszkami.

  6. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

Udostępnij!