Ciasto bez pieczenia na krakersach – szybki deser, który zawsze się udaje! To słodko-słona przyjemność, która łączy w sobie delikatny krem i chrupiące warstwy krakersów.
Składniki
- krakersy – ok. 50 sztuk
- śmietanka kremówka 30% – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- masa krówkowa 400 g – 1 puszka
- wafelki orzechowe np. Prince Polo – 3 szt.
- śmietan-fix – 1 opakowanie
- cukier puder – 2 łyżki
- orzeszki ziemne – ok. 50 g
Przygotowanie
- W misce umieść śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Zmiksuj na puszysty krem.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż krakersami. Na nich rozprowadź połowę masy śmietankowej i ułóż kolejną warstwę krakersów.
- Wafelki orzechowe posiekaj na drobne kawałki i wymieszaj z 300 g masy krówkowej. Masę wyłóż na krakersy i całość przykryj kolejną warstwą krakersów.
- Wyłóż pozostałą masę śmietankową i ponownie ułóż krakersy.
- Na krakersach rozprowadź pozostałą masę krówkową, a wierzch posyp posiekanymi orzeszkami.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.