Racuchy bez drożdży

Puszyste i pachnące racuchy z jabłkami bez użycia drożdży. Są bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 duże jabłko lub 2 małe

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielam od białek.

  2. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Pod koniec dodaję starte na dużych oczkach jabłko.

  3. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam.

  4. Na rozgrzany olej nakładam ciasto formując małe placuszki. Smażę z obu stron na rumiano.

  5. Usmażone racuszki wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

  6. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Udostępnij!