Chaczapuri, czyli płaskie chlebki wypełnione serem oraz jajkiem. Doskonała przekąska na ciepło, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Składniki / 3 sztuki
- 450 g mąki pszennej
- 5 g drożdży instant
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 3 jajka
- 20 g masła
- 400 g sera (u mnie cheddar, feta i ricotta)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól.
- W rondelku podgrzej mleko z wodą i masłem. Powoli przelej składniki do suchych i wyrób elastyczne ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 3 części. Z każdej z nich uformuj rozciągnięty placek. Jego boki zagnij do środka (formując łódeczkę), a końce zlep. Wnętrze chlebowych łódeczek wypełnij serami.
- Chaczapuri wstaw do rozgrzanego pieca (220 stopni) i piecz przez 15 minut. Otwórz piekarnik i do środka chlebków wbij po jajku. Chlebki zapiekaj jeszcze ok. 5 minut, aż jajko się zetnie.
