Chlebki chaczapuri

Chaczapuri, czyli płaskie chlebki wypełnione serem oraz jajkiem. Doskonała przekąska na ciepło, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Składniki / 3 sztuki

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 400 g sera (u mnie cheddar, feta i ricotta)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól.

  2. W rondelku podgrzej mleko z wodą i masłem. Powoli przelej składniki do suchych i wyrób elastyczne ciasto.

  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

  4. Po upływie czasu ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 3 części. Z każdej z nich uformuj rozciągnięty placek. Jego boki zagnij do środka (formując łódeczkę), a końce zlep. Wnętrze chlebowych łódeczek wypełnij serami.

  5. Chaczapuri wstaw do rozgrzanego pieca (220 stopni) i piecz przez 15 minut. Otwórz piekarnik i do środka chlebków wbij po jajku. Chlebki zapiekaj jeszcze ok. 5 minut, aż jajko się zetnie.
Chlebki chaczapuri przepis

Udostępnij!