Ogórki w zalewie keczupowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają ze słoików. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs z grilla, kanapek, burgerów, hot dogów czy sałatek.
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Liczba porcji: 6 słoików po 500 ml
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
Zalewa
- 300 g ketchupu
- 1 l wody
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 2 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, czary pieprz i sól. Wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do słoików.
- Słoiki z ogórkami zalać zalewą i zakręcić.
- PASTERYZACJA: Słoiki z ogórkami wstawić do dużego garnka i nalać wody na około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjąć z garnka i pozostawić do ostygnięcia.