Ogórki w zalewie keczupowej

Ogórki w zalewie keczupowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają ze słoików. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs z grilla, kanapek, burgerów, hot dogów czy sałatek.

OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Liczba porcji: 6 słoików po 500 ml

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków

Zalewa

  • 300 g ketchupu
  • 1 l wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 2 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, czary pieprz i sól. Wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

  2. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do słoików.

  3. Słoiki z ogórkami zalać zalewą i zakręcić.

  4. PASTERYZACJA: Słoiki z ogórkami wstawić do dużego garnka i nalać wody na około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjąć z garnka i pozostawić do ostygnięcia.

Udostępnij!